Fishburger
Kiedy spróbujecie domowego fishburgera już nigdy nie będzie chcieli jeść w barach i fast-foodach.
Soczysty filet rybny, pełnoziarnista bułka i ten sos… gęsty idealnie pasujący do ryby.
Składniki:
4 szt bułki do hamburgerów (z tego przepisu)
4 szt filetów z ryby białej (miruna, mintaj dorsz, okoń morski)
4 liście sałaty (u mnie akurat rukola)
4 plastry pomidora
6 plastrów ogórka
sos do burgerów (przepis poniżej)
Do panierowania ryby:
sól, pieprz
jajko,
mąka,
bułka tarta
Przygotowanie:
Mrożoną rybę najpierw dokładnie rozmrozić i osuszyć na papierowych ręcznikach. Rybę podzielić na 4 kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, delikatnie mąką, następnie w roztrzepanym jajku, na koniec w bułce tartej. Odłożyć.
Tak przygotowane filety usmażyć na maśle klarowanym na złoty kolor, po ok. 3 – 5 minuty z każdej strony.
Tak przygotowane filety usmażyć na maśle klarowanym na złoty kolor, po ok. 3 – 5 minuty z każdej strony.
Przygotować sos. Bułki przekroić i opiec kilka minut w piekarniku.
Obie połówki bułki posmarować sosem, na dolnej położyć filet ryby, sałatę, pomidora i ogórka, następnie przykryć drugą połówką bułki.
Obie połówki bułki posmarować sosem, na dolnej położyć filet ryby, sałatę, pomidora i ogórka, następnie przykryć drugą połówką bułki.
Składniki na sos:
1 łyżkę kaparów
1/4 czerwonej cebuli
2 szt ogórek kiszony
1/4 czerwonej cebuli
2 szt ogórek kiszony
2 łyżki pieczarek marynowanych
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki
200 ml majonezu
2 łyżeczki soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka posiekanej natki
200 ml majonezu
2 łyżeczki soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Kapary, ogórki, pieczarki, cebulę drobno posiekać .
Przełożyć do miseczki, dodać posiekany szczypiorek, natkę, majonez i sok z cytryny, wymieszać i doprawić pieprzem.
*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata