Fishburger

Kiedy spróbujecie domowego fishburgera już nigdy nie będzie chcieli jeść w barach i fast-foodach.
Soczysty filet rybny, pełnoziarnista bułka i ten sos… gęsty idealnie pasujący do ryby. 

Składniki:

4 szt bułki do hamburgerów (z tego przepisu)
4 szt filetów z ryby białej (miruna, mintaj dorsz, okoń morski)
4 liście sałaty (u mnie akurat rukola)
4 plastry pomidora 
6 plastrów ogórka 
sos do burgerów (przepis poniżej)
Do panierowania ryby:
sól, pieprz
jajko, 
mąka, 
bułka tarta

Przygotowanie: 

Mrożoną rybę najpierw dokładnie rozmrozić i osuszyć na papierowych ręcznikach. Rybę podzielić na 4 kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, delikatnie mąką, następnie w roztrzepanym jajku, na koniec w bułce tartej. Odłożyć.
Tak przygotowane filety usmażyć na maśle klarowanym na złoty kolor, po ok. 3 – 5 minuty z każdej strony.

Przygotować sos. Bułki przekroić i opiec kilka minut w piekarniku.
Obie połówki bułki posmarować sosem, na dolnej położyć filet ryby, sałatę, pomidora i ogórka, następnie przykryć drugą połówką bułki.

Składniki na sos:

1 łyżkę kaparów
1/4 czerwonej cebuli
2 szt ogórek kiszony
2 łyżki pieczarek marynowanych
 1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki
200 ml majonezu
2 łyżeczki soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Kapary, ogórki, pieczarki, cebulę drobno posiekać .
Przełożyć do miseczki, dodać posiekany szczypiorek, natkę, majonez i sok z cytryny, wymieszać i doprawić pieprzem. 

*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!