Pulpeciki w sosie porowym

Pulpeciki w sosie porowym to delikatne i soczyste kuleczki z mielonego mięsa drobiowego w aksamitnym śmietanowym sosie z dodatkiem pora. Podane z ziemniakami i gotowanym brokułami stanowią idealny obiad.
Składniki dla 4 osób:

Pulpeciki:

500 g mięsa mielonego z fileta z kurczaka

1 jajko

1/2 cebuli

1-2 łyżki oleju

2 łyżki bułki tartej+ 3 łyżki gorącej wody

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1/4 łyżeczki kurkumy

mąka ziemniaczana, do panierowania

olej, do smażenia

Sos:

1 łyżeczka masła

50 g pora (jasnozielona część)

150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

200 ml śmietanki kremówki

1 łyżeczka soku z cytryny

natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić  na 1 łyżce oleju. Bułkę tartą zalać gorącą wodą i wymieszać. W misce wymieszać mięso mielone, dodać namoczoną bułkę tartą, jajko, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, kurkumę i całość wyrobić na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego i od razu układać na tacy z mąką ziemniaczaną. Pulpeciki obtoczyć w mące ziemniaczanej i nadmiar strzepać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpeciki z każdej strony. Pulpeciki zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię dodać masło, pokrojonego pora i smażyć 2 min. Całość zalać bulionem, śmietanką i dodać usmażone klopsiki. Dusz na średnim ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowe pulpeciki posypać natką pietruszki. 

 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!