Sos Bolognese
Spaghetti bolognese to klasyk wśród potraw z makaronu! Spaghetti to oczywiście rodzaj makaronu, niektórzy pod tą nazwą rozumieją właśnie spaghetti bolognese.
Prawdziwe, tradycyjne spaghetti bolognese pochodzące z Bolonii przygotowuje się z dwóch rodzajów mięs, wołowego i wieprzowego, z boczku, warzyw i czerwonego wina. Istotą są oczywiście pomidory, które nadają pełnego smaku całej potrawie
Składniki na 4 porcje:
50 g warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, korzeń selera)
2 łyżki oleju
500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
500 ml passaty pomidorowej
200 ml wody
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
kilka listów bazylii
sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
30 ml śmietany kremówki 30% lub 1 łyżka mascarpone
Dodatkowo:
ser parmezan
bazylia świeżą
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa korzeniowe obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej,dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Następnie dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż zacznie się przypiekać. Dodać starte warzywa i smażyć około 5 min. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i chwilę podsmażyć.
Dodać passatę pomidorową, suszone zioła, wymieszać i gotować około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Nadmiar wody powinien odparować. Na koniec gotowania sosu dodać świeżą posiekaną bazylię, sól i świeżo zmielony pieprz oraz cukier. Dodać śmietanę kremówkę i wymieszać.
Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Sos nałożyć na makaron i posypać parmezanem.
Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania