Słodkie rogaliki w dwóch kolorach

Słodkie rogaliki w dwóch kolorach, które po upieczeniu można nadziać konfiturą morelową lub kremem czekoladowym. Bardzo długo utrzymują świeżość i smakują wybornie.
Składniki na 12 szt: 

500 g mąki 

150 ml mleka 

150 ml wody 

25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych 

25 g masła

25 g oleju 

100 g cukru 

szczypta soli

Dodatkowo: 

1/2 łyżeczki gorzkiego kakao

1 żółtko+ 1 łyżka mleka

150 g konfitury morelowej gładkiej 

Przygotowanie: 

Wodę i 30 g mąki rozmieszać w rondelku a następnie podgrzewać i mieszać aż zgęstnieje tworząc kleik. 

Kleik wystudzić. 

Do kiedy miksera wlać letnie mleko, dodać cukier i pokruszone drożdże. Całość wymieszać i dodać pozostałe składniki: roztopione masło, olej, resztę mąki, szczyptę soli oraz kleik. Wyrabiać ciasto przez ok 10 min aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać gorzkie kakao i jeszcze wyrobić aby kolor stał się jednolity. 

Oba ciasta odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. 

Wyrośnięte ciasta rozwałkować na dwa płaty o grubości 0,5 cm. Nałożyć jasne ciasto na ciemne i docisnąć. 

Wykroić trójkąty, naciąć środek podstawy a następnie zrolować rogale. Tak zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. 

Piekarnik nagrzać do 180°C góra- dół. 

Rogale posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec ok 15-18 min.

Jeszcze ciepłe rogale nadziać konfiturą morelową. 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze