Gulasz z indyka z marchewką i ziemniakami
Gulasz z indyka z marchewką i ziemniakami to kawałki mięsa z uda indyka z warzywami w lekkim aromatycznym sosie. Danie Przygotowuje się bardzo szybko i do tego świetnie smakuje.
Składniki dla 4 osób:
400 g mięsa z uda indyka
1 cebula
2 łyżki oleju
1 marchewka
1 papryka czerwona
2 ziemniaki
80 g groszku mrożonego
1 łyżka ajvaru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
250-300 ml wody
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego lubczyku
pieprz mielony
1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1,5 łyżeczki mąki ryżowej lub pszennej+ 30 ml wody
Dodatkowo:
natka pietruszki
Przygotowanie:
Marchewkę, ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. Paprykę umyć i usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i posiekać drobno. Czosnek obrać. Mięso pokroić w większą kostkę jak na gulasz (moje już kupione pokrojone).
Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i smażyć z każdej strony aż się zarumieni. Następnie dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość krótko podsmażyć. Na patelnię dodać ajvar, koncentrat pomidorowy oraz warzywa. Całość zalać wodą, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem przez ok 25-30 min aż ziemniaki i mięso będą miekkie. Pod koniec można zagęścić mąką rozmieszaną w ziemnej wodzie. Chwilę zagotować i posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką.