Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem (wersja bardzo puszysta)
Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem już jedno na blogu jest ale to jest znacznie inne niż tamto. To jest puszyste i delikatne a tamto jest bardzo maślane i wilgotne.
Na ciasto można włożyć obojętnie jakie świeże owoce, nie polecam mrożonych bo mają znacznie więcej wody i są ciężkie przez co ciasto może nie wyrosnąć dostatecznie. Zapach roznosi się po całym domu i przypomina dzieciństwo, tego mi było trzeba.
Składniki na 1 dużą blachę (27x 40cm ) lub 2 mniejsze (22×34 cm):
Ciasto:
250 ml mleka 3,2%
100 g cukru
50 g świeżych drożdży
3 jajka
1 żółtko
2 łyżki cukru wanilinowego
500 g mąki pszennej typ 550
szczypta soli
120 g masła, roztopionego
Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
150 g mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
olej, do wysmarowania formy
150 g rabarbaru
150 g truskawek
Lukier:
100 g cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
Przygotowanie:
Mąkę odmierzyć i przesiać. Mleko podgrzać aby było letnie (37*C). Połowę mleka wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru oraz 4-5 łyżek mąki (z tej odmierzonej). Całość wymieszać i odstawić na 15-20 min aż na zaczynie zaczną pojawiać się pęcherzyki i zacznie rosnąć.
Jajka i żółtko z resztą cukru ubić na jasną masę.
Do zaczynu dodać pozostałe mleko, mąkę, ubite jajka, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Całość zacząć wyrabiać a kiedy składniki zaczną się łączyć dodać roztopione masło. Całość wyrabiać robotem lub ręką przez około 10 min.
Ciasto jest bardzo klejące i lejące ale takie ma być. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 1 godz do wyrośnięcia.
Formę wysmarować olejem.
Składniki na kruszonkę zagnieść palcami. Rabarbar i truskawki umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy i rozciągnąć dłońmi, można posypać mąką jeśli się klei. Na ciasto równomiernie ułożyć owoce i kruszonkę. Formę nakryć ściereczką i odstawić na 20-25 min min do wyrośnięcia
Ciasto piec ok 30 min. Wyjąć z formy dopiero po wystudzeniu. Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i polać przestudzone ciasto.
Tutaj wersja druga ciasta drożdżowego maślanego
24 komentarze
Madziara
Robiłam drożdżówkę pierwszy raz w życiu, wszystko zgodnie z Pani przepisem. Niestety brzegi pięknie wyrosły, a środek cały opadł 🙁 co mogło pójść nie tak ?
Korzystałam już z wielu Pani przepisów, bo są niesamowite i przepyszne. Wszystkie zawsze wychodziły, a dzisiaj wtopa :/
Monika
Mam ten sam problem, robiłam pierwszy raz i też tak mi wyszło, brzegi ładnie zapieczone a środek oklapł, co zrobiłam nie tak? 🤔😬
magdalena
Również robiłam pierwszy raz i wyszło ciasto , wilgotne ,pulchne. dzis bede robić pierwszy raz z mrożonych owocow.
Ola
Wypróbowałam już wiele przepisów na ciasto drożdżowe i bywało z nimi różnie.. do tego przepisu zatem podeszłam sceptycznie. Trzymałam się kurczowo przepisu i ciasto wyszło naprawdę smacznie! Uważam że najważniejszy w tym przypadku jest spokój. Szczególnie jest to ważne przy wyrastaniu ciasta. Czasami skracalam ten czas o 15 min. Teraz nauczyłam się, że trzeba czekać tak długo jak każe przepis.
Dziękuję za ten przepis i wiele innych. Bardzo lubię tu być.
Moni
Dzięki za dopisek o klejącym i lejącym cieście. Takie kilka słów dodaje otuchy tym co rzadko pieką i nagle dochodzą do tego etapu myśląc – znowu wtopa 😂😂😂
Monika Molecka
Proszę bardzo 🙂
Marta
Mozna uzyc mrozonych owocow? Jesli tak to jak?
Monika Molecka
Ja nie używam mrożonych owoców do ciasta drożdżowego. Chłód owoców spowalnia wyrastanie ciasta a same owoce puszczają dużo wody
Magda
Czy mozna uzyc drozdzy suchych? Jeski tak to ile?
Agata
Ta drożdżówka to jakiś KOSMOS 🤗🤤🤤🤤 Została od razu zjedzona, bo była taka pyszna, że nie można było się od niej oderwać. Nawet osoby, które zanim spróbowały tego pysznego ciasta, mówiły że nie przepadają za ciastem drożdżowym, po wzięciu jednego kawałka nie mogły się powstrzymać i sięgały po następny i następny zachwalając, że takiej drożdżówki to jeszcze nigdy nie jadły. Serdecznie polecam, ja na pewno nie raz wrócę do tego przepisu, i tak NOTABENE Monia Twoja strona i te wszystkie przepisy to MISTRZOSTWO, bo już z kilku przepisów skorzystałam i jeszcze na żadnym z nich się nie zawiodłam, wszystko jest przepyszne ❤️❤️❤️💪👏🤤
Monika Molecka
Bardzo dziękuję !
Ala
Moniko, a czy zamiast świeżych drożdży można użyć suszone?
Jeśli tak, to rozpuścić je jak świeże czy dodać tak o?
Kinga
Najlepsze drożdżowe jakie w życiu jadłam, jestem taka dumna, że sama je zrobiłam a wszystko dzięki Tobie ❤️
Madziara
Robiłam drożdżówkę pierwszy raz w życiu, wszystko zgodnie z Pani przepisem. Niestety brzegi pięknie wyrosły, a środek cały opadł 🙁 co mogło pójść nie tak ?
Korzystałam już z wielu Pani przepisów, bo są niesamowite i przepyszne. Wszystkie zawsze wychodziły, a dzisiaj wtopa :/
Monika Molecka
Po prostu na brzegach było za mało owoców i kruszonki i przy wyrastaniu w piekarniku środek się nie podniósł.
Sandra
Te ciasto to jest mistrzostwo!! Na grillu zrobiło taka furorę, zamiast kiełbasek wszyscy rzucili się na ciasto. Nie został ani jeden kruczek. Było przepyszne!!!
Monika Molecka
bardzo się cieszę że smakowało
Monika
Monia, chciałabym upiec to ciacho z połowy porcji. Lepiej zatem użyć 1 jajo i 1 żółtko czy 2 jaja i 1 żółtko?
Edyta
Wygląda jak domowe od mamy za moich dawnych czasów 😉 tylko zamiast rabarbaru mama dodawała jabłka, obłędne ciasto wychodziło. Te muszę spróbować koniecznie. Mam masę Pani przepisów wydrukowanych. Może Pani książkę wyda?
Klaudia
Zawsze bałam się ciast drożdżowych, ale to wyszło rewelacyjne, znikło zanim zdążyłam zrobić lukier. Z resztą przepisy z Pani bloga zawsze wychodzą super, jest Pani moim wielkim kulinarnym odkryciem ☺️
Monika Molecka
Bardzo serdecznie dziękuję 🙂
Ania
Jutro będę robić 🙂 Pani przepisy są przepyszne i zawsze mi wychodzą 🙂 Pozdrawiam
Monika
Mniam, wygląda obłędnie! Uwielbiam takie ciasta z owocami i kruszonką 🙂 kojarzą mi się z latem i sielanką 🙂
Paulina
Witam! Czy zamiast całych jajek można użyć samych żółtek? A jeśli tak to ile? 🙂