Kasza jęczmienna z pieczarkami i szpinakiem
Nie spodziewałam się że z tak prostych składników może wyjść tak pyszne i sycące danie.
Składniki:
100g kaszy jęczmiennej
200g świeżych pieczarek
2 łyżki oliwy lub 1 łyżka masła
100g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
4-5 pomidorów suszonych
świeżo mielony pieprz
50 g sera feta
Przygotowanie:
Kaszę ugotować.
Pieczarki oczyścić i pokroić w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać pieczarki. Przykryć i dusić przez około 5 min.
Dodać pokrojone w paski pomidory suszone i zetrzeć na tarce 1 ząbek czosnku. Całość chwilę podsmażyć i dodać ugotowaną kaszę, sos sojowy.
Umyty szpinak poszarpać rękami i wrzucić na patelnię. Chwilę smażyć aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem.
Wyłożyć na talerze i na wierzch pokruszyć ser feta.
Można jeść na ciepło lub na zimno