Paluszki z kurczaka panierowane w krakersach z dipem jogurtowym

To połączenie smakowe bardzo mi odpowiada. Chrupiące kawałki kurczaka i dip jogurtowy z odrobina czosnku i cytryny. Wspaniała przekąska na imprezę lub przed telewizor. 

 

Składniki:

1 podwójna pierś kurczaka 
2 łyżki jogurtu naturalnego 
Sól i pieprz 
Mała paczka rozgniecionych krakersów 
2 łyżki bułki tartej 

Dip jogurtowy:
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku 
Sól 
Pieprz 
Ew. zioła suszone (pietruszka, lubczyk)

Przygotowanie


Krakersy bardzo mocno rozdrobnić. Dodać bułkę tarta i wymieszać.

Kurczaka płuczemy i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Kroimy w paski ok 1,5 cm. Paseczki solimy i pieprzymy a następnie obtaczamy w jogurcie naturalnym. 
Każdy pasek panierujemy w krakersach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy około 30 min do uzyskania złotego koloru. 

Czosnek ucieramy ze szczypta soli na pastę. Dodajemy do jogurtu razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Dodajemy zioła i mieszamy.

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!