Śledzie w sosie chrzanowym
Te śledzie są tak pyszne że można jesc je na obiad z ziemniakami a na kolację z chlebem. Chrzan nadaje im charakteru. Idealnie pasują na stół wigilijny
Składniki:
250 g płatów śledziowych w occie
1/2 cebulki
1/2 jabłka
2 jajka
3 łyżeczki chrzanu
2 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
Sól, pieprz
Szczypiorek do posypania
1/2 cebulki
1/2 jabłka
2 jajka
3 łyżeczki chrzanu
2 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
Sól, pieprz
Szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Filety śledziowe osuszamy na sitku i kroimy na drobniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo. Cebulkę i jabłko bardzo drobno siekamy. Jajka kroimy w kosteczkę. Wszystko mieszamy razem ze śmietana, chrzanem, majonezem i jogurtem. Śledzie wkładamy do sosu i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 15 min aby smaki się przegryzły. Podajemy z ziemniakami posypane szczypiorkiem .