Kluski kładzione łyżką

Kluski kładzione łyżką to danie które w naszym domu jest od pokoleń. Najlepiej smakują z roztopionym masłem i posypane koperkiem
 Składniki dla 4 osób:

100 ml mleka

60 ml wody

2 jajka

300g mąki pszennej

2-3 szczypty soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera ( najlepiej końcówkami do wyrabiania).

W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczki soli.
Łyżkę zamoczyć na kilka sekund w gotującej się wodzie, zsuwać po ściance miski podłużne kluseczki i puszczać na wrzątek. Gotować około 3-4 min od zagotować. Podawać polane roztopionym masłem i posypane koperkiem lub na słodko z cukrem wymieszanym z cynamonem.

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

7 komentarzy