Sałatka Cezar

Sałatka cezar to jedna z najlepszych sałatek. W moim top jest na jednym z pierwszych miejsc. Całą robotę wykonuje tu sos z dodatkiem tartego parmezanu, ale ja czasami dodaję Grana Padano i nie widzę różnicy w smaku. Chrupiąca sałata skąpana w sosie, chrupiące czosnkowe grzanki i soczysty grillowany kurczak. Całość posypana dodatkową porcją parmezanu.

Składniki dla 3-4 osób:

1 główka sałaty lodowej lub 2 główki rzymskiej

2 pojedyncze piersi kurczaka

sólo i pieprz cytrynowy

olej, do posmarowania

2 łyżki startego parmezanu lub Grana Padano

natka pietruszki

Grzanki:

3-4 kromki chleba lub 1 bagietka

4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki płatków chilli

sól i pieprz

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sos:

3 łyżki majonezu

1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu

1 ząbek czosnku

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka sosu Worcestershire lub octu winnego

sól i pieprz

2 łyżki tartego parmezanu lub Grana Padano

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 230*C góra- dół. Chleb pokroić w grubszą kostkę i przełożyć na miskę. W rondelku podgrzać olej z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Jak czosnek zacznie zmieniać kolor zdjąć z ognia i wyjąć czosnek. 

Olejem zalać pokrojony chleb, dodać płatki chilli, sól, pieprz i natkę pietruszki. Całość wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku ok 8-10 min. 

Do miseczki włożyć: majonez, śmietanę, starty parmezan, musztardę, sos Worcestershire, sok cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sól i pieprz i całość wymieszać. 

Filet z kurczaka pokroić na 4 kawałki, doprawić z obu stron solą, pieprzem cytrynowym i posmarować olejem. Rozgrzać grilla elektrycznego lub patelnię grillową i zgrillować ok 4-5 min z każdej strony. Odłożyć na deskę a następnie pokroić w grubsze paski. 

Sałatę porwać rękami i przełożyć do miski. Dodać 2-3 łyżki sosu i wymieszać. Ułożyć grzanki i pokrojonego w paski kurczaka. 

Całość polać resztą sosu, posypać startym parmezanem i natką. 

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze