Zapiekanka ziemniaczana z porem i kurczakiem
Zapiekanka ziemniaczana z porem i kurczakiem to pyszna propozycja obiadowa. Zapiekane ziemniaki zalane sosem porowym z kurczakiem, posypane warstwą sera.
Składniki dla 4 osób:
700 g ziemniaków sałatkowych (najlepiej odmiana A lub B)
400 g fileta z kurczaka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
80 g pora (jasnozielona część)
50 ml wina białego wytrawnego
150 ml bulionu
250 ml śmietanki 30%
gałka muszkatołowa
1 łyżka soku z cytryny
150 g startego sera żółtego
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umysł i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Ziemniaki odsączyć, wystudzić i pokroić w 0,5 cm plastry.
Por pokroić w półksiężyce. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Na patelni rozpuścić masło, dodać kurczaka i smażyć aż zacznie się rumienić. Następnie dodać pokrojonego pora i chwilę podsmażyć. Na patelnię wlać wino i smażyć ok 2 minut, dodać bulion i śmietankę. Całość wymieszać i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos dusić ok 5-7 min. Na sam koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.
Naczynie żaroodporne (u mnie były do 2 małe naczynia od dł. 15 cm) wysmarować masłem, ułożyć plastry ziemniaków a następnie polać sosem, posypać startym serem, ponownie ułożyć plastry ziemniaków, odrobinę sosu i posypać cienką warstwą sera.
Zapiekankę piec przez ok 30 min.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA. Tam przepisy “krok po kroku
Jeden komentarz
Natalia
Dzień dobry.
Czy mogę czymś zastąpić białe wino?