Krążki z szynką i serem

Idealna przekąską na imprezy, grilla czy na spotkania z przyjaciółmi.

Drożdżowe ciasto, szynka i mozzarella zawinięta w wianuszek zrobi wrażenie na Waszych gościach. 

 

Składniki:

200 g mleka 
1 łyżeczka cukru 
 25 g świeżych drożdży 
 500 g mąki 
 1 łyżeczka soli 
1 jajko 
 100 g miękkiego masła
Nadzienie:
2 łyżki masła, rozpuszczonego
200g mozzarelli
200g szynki gotowanej lub boczku
Dodatkowo:
1 jajko, roztrzepane
sezam jasny i czarny

Przygotowanie:

Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. 
Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 – 15 minut aż rozczyn zacznie się podnosić.
Mąkę przesiać do miski i dodać sól, miękkie masło, jajko oraz gotowy rozczyn.
Wyrabiać ciasto hakiem miksera lub ręką aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić do rąk.
Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Szynkę pokroić na bardzo drobną kostkę a mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
 Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×45. Posmarować roztopionym masłem i na każdej z części położyć szynkę i mozzarellę. 
Złożyć 1/3 ciasta do środka, następnie kolejną nałożyć na wierzch. Takim sposobem powstaną 3 warstwy ciasta. Ponownie delikatnie rozwałkować na szerokość i ostrym nożem pociąć wzdłuż na paski o szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek skręć 3-4 razy, następnie skręć na okrągło formując wianuszek. 

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wianuszki pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie każdy wianuszek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem jasnym i czarnym.

 Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 min aż do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!