Bułki jogurtowe z ziarnami

Bułki jogurtowe z ziarnami idealne pieczywo na śniadanie. Dzięki temu, że ciasto wyrasta przez noc w lodówce można rano cieszyć się ciepłym i świeżym pieczywem. Bułki te są cudownie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Składniki na 10 szt:

175 ml wody

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

500 g mąki pszennej typ 550

200 g jogurtu naturalnego typu greckiego

Dodatkowo:

1 łyżka siemienia lnianego

1 łyżka ziaren słonecznika

1 łyżka pestek dyni

Przygotowanie:

Ciasto przygotować wieczorem i schować przykryte folią spożywczą do lodówki, ale również można zrobić na świeżo i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz  ciepłym miejscu.

Ziarna wymieszać i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5 minut i odsączyć dokładnie.

Do misy miksera wlać wodę, nie musi być ciepła (w przypadku wyrastania w lodówce). Dodać drożdże cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę, jogurt, sól i odsączone ziarna. Wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić na czas wyrastania do lodówki na całą noc.

Następnego dnia rano wyjąć ciasto na blat posypany mąką i podzielić na 10 równych części. Każda część powinna mieć ok 100 g. Uformować kulki, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min. Po tym czasie uformować bułki. W tym celu należy uformować wrzecionowaty kształt spłaszczając boki bułki, środka nie naciskać.

Tak uformowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 40 minut.

Piekarnik nagrzać do 230*C góra-dół. Do niewielkiego żaroodpornego naczynia wlać 250 ml wody i wstawić je na dno piekarnika. Wyrośnięte bułki posypać mąką, naciąć z boku ostrym nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika razem z naczyniem z wodą. Bułki piec 25-30 minut, natomiast po 20 min otworzyć na chwilę drzwi aby uszła para. Zamknąć drzwi piekarnika i dokończyć pieczenie. Bułki jogurtowe z ziarnami studzić na kratce.

 

 

 

 

Źródło: IG

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

23 komentarze