Mini burgery z kiełbasą i konfiturą z cebuli
Przyszedł mi do głowy pomysł na takie mini burgery z kiełbaską. Powiem Wam, że mój mąż był zachwycony i przy najbliższej okazji zrobię takie na jakąś imprezkę J Zamiast mięsa usmażyłam plasterki kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka, dodałam rukolę, konfiturę z czerwonej cebuli i ogórka kiszonego J Wyszły takie wiejskie burgery.
Składniki na 12 szt:
Bułki:
300 g mąki pszennej typ 550
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
75 ml letniej wody
75 ml mleka
1 białko (żółtko zostawić do posmarowania bułek)
1 łyżeczka soli
30 ml oleju
Konfitura z czerwonej cebuli:
3 szt cebuli czerwonej
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
80 ml wina czerwonego
Sól i pieprz
Dodatkowo:
100 g rukoli
300 g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka
4-5 ogórków kiszonych
Przygotowanie:
Mleko i wodę lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier, mąkę, sól, białko i olej.
Ciasto robotem lub rękami wyrabiać tak długo aż będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 porcji (ok.42g). Uformować bułki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki w dość sporych odstępach lub w blaszce na muf finki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra- dół
Bułeczki odstawić na 30 min.
Po tym czasie posmarować mieszaniną żółtka i mleka i posypać sezamem. Piec przez 20-30 min do uzyskania złotego koloru.
Cebulę obrać i pokroić w pióra. Oliwę i masło rozgrzać i dodać cebulę. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dodać brązowy cukier. Całość polać winem i octem balsamicznym.
Doprawić solą i pieprzem
Konfitura będzie gotowa kiedy cały sos się mocno zredukuje, a cebula całkowicie zmięknie.
Kiełbasę pokroić w grubsze plasterki i podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Ogórki pokroić w plasterki.
Bułki przekroić wzdłuż na pół, posmarować musztardą, ułożyć rukolę, po łyżeczce konfitury z cebuli, kilka plasterków podsmażonej kiełbasy i ogórka kiszonego, burgery spiąć wykałaczkami.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
12 komentarzy
Paulina
Czy nasmarować blaszkę( do mufinek) by upiec w niej bułeczki ?
Monika Molecka
Nie ma potrzeby jeśli jest teflonowa
bunga bunga
Jakim cudem one wychodzą miekkie jak moimi można na drugi dzien zabijać ?
Ola
Na której półce piekarnika piec bułeczki? Na dolnej czy środkowej? 🙂
Monika Molecka
Środkowej
Dominika
Witam czy bułeczki można upiec dzień wcześniej? Będą miękkie na drugi dzień?
Ewelina
Mam pytanie odnośnie cebuli. Jak i ile czasu można ją przechowywać?
Monika Molecka
Do tygodnia w zamkniętym słoiczku
ASIA
Jakiego wina używasz, wytrawne/półwytrawne/słodkie?
Monika Molecka
W kuchni tylko wytrawne
Magda
Mam tylko drożdże instant, ile wszypać?
Monika Molecka
na każdym opakowaniu suszonych drożdży jest przelicznik