Makaron Udon z krewetkami
Krewetki to dość kontrowersyjny owoc morza. Albo się go lubi albo nienawidzi. Ja jestem jednak w tej pierwszej grupie i uwielbiam krewetki. Tym razem postanowiłam je dodać do makaronu udon po chińsku. Świetnie smakowały otoczone sosem na bazie sosu sojowego.
Składniki na 3 porcje:
300 g krewetek świeżych lub mrożonych
mała szczypta soli i białego pieprzu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szt czerwonej papryki
1 szt marchewki
1szt białej części pora
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżki oleju rzepakowego
mała szczypta soli i białego pieprzu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szt czerwonej papryki
1 szt marchewki
1szt białej części pora
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na sos:
3 łyżki octu ryżowego (lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny)
3 łyżki wody
5 łyżek sosu sojowego*
1 łyżka cukru
3 łyżki wody
5 łyżek sosu sojowego*
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
1 op. makaronu Udon lub ryżowego*
1 łyżeczkę szczypiorku
1 łyżeczka sezamu jasnego
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić i obrać z pancerzyków i ogonów. Doprawić solą i pierzem. Krewetki obtoczyć w jednej łyżce mąki ziemniaczanej. Czosnek pokroić w plasterki, imbir zetrzeć
Paprykę, marchewkę i por pokroić w cienkie paski.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty. Warzywa wyjąć i odłożyć na talerz. Na patelnię dodać drugą łyżkę oleju i włożyć krewetki , zwiększyć ogień i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony.
Włożyć z powrotem obsmażone warzywa i wszystko wymieszać, a następnie wlać sos.
Gotować jeszcze przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje.
W osobnym garnku zagotować wodę z jedną łyżeczką soli. Dodać makaron i gotować ok 10 min aż będzie miękki. Odcedzić i opłukać pod ziemną wodą. Makaron dodać do warzyw z krewetkami i za pomocą dwóch widelców wymieszać. Wyłożyć danie na talerze, posypać szczypiorkiem i sezamem.
*Wpis powstał we współpracy ze sklepem „Kuchnie Świata”