Krem ze szparagów zielonych

Nareszcie nadszedł czas kiedy zaczęły pojawiać się moje najukochańsze zielone szparagi. Jako pierwszy powstał krem ze szparagów bo wszyscy go uwielbiamy! Dodatkiem był smażony boczek na chrupiąco.

Składniki:

500 g szparagów zielonych
2 ziemniaki
600ml bulionu drobiowego lub warzywnego
 1 łyżka masła
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
100 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
boczek wędzony w plastrach

 Przygotowanie:

Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Szparagi umyć, odkroić główki i odłożyć na bok, natomiast resztę pokroić na mniejsze kawałki
W garnku roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć około 2 minuty, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótką chwilę smażyć.
Dodać szparagi i ziemniaki i smażyć około 3 min. 
Całość zalać bulionem. Garnek przykryć pokrywką i gotować 15-20 min aż ziemniaki będą miękkie. 
Zakręcić ogień i zmiksować blenderem na gładki krem. Dołożyć główki szaragów i ponownie gotować przez 8-10 minut.
Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.  
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto na suchej patelni. 
Podawać zupę posypaną podsmażonym boczkiem i pieczywem.
 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!