Podudzia z kurczaka z warzywami
Podudzia z kurczaka z warzywami to danie jednogarnkowe, pieczone w piekarniku. Aromatyczne warzywa i kawałki kurczaka z chrupiącą skórką. W połączeniu z sałatką z słodko- kwaśnym sosem stanowi prosty a zarazem przepyszny obiad.
Składniki dla 3 osób:
6 szt podudzi z kurczaka
4 szt ziemniaków
3 szt marchewek
1 szt papryki zielonej
4 szt szalotek
2 ząbki czosnku
Marynata do warzyw i mięsa:
60 g masła
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
Dodatkowo:
natka pietruszki
Sałata:
1 główka sałaty masłowej
pęczek rzodkiewek
Sos do sałaty:
200 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka octu 10%
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
szczypiorek i koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w dużą kostkę. Paprykę pokryć w kostkę. Szalotki obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać i pokroić na połówki.
Masło roztopić i wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem i papryką słodką mieloną. Podudzia posmarować marynatą za pomocą pędzelka.
Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego zamykanego lub garnka żeliwnego z pokrywką i polać resztą marynaty. Wymieszać aby marynata pokryła każdy kawałek. Na warzywa ułożyć podudzia, nakryć okrywką i piec w nagrzanym do 180*C góra- dół piekarniku ok 1 godz. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15-20 min aż skórka się zarumieni. Gotowe danie posypać natką pietruszki.
Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać liście na mniejsze kawałki. Rzodkiewki umyć i pokroić w półksiężyce. Wszystko ułożyć na półmisku.
Składniki na sos wymieszać dokładnie. Sosem polać sałatę najlepiej krótko przed podaniem.