Ryż na mleku z wiśniami
Ryż na mleku to zmora z dzieciństwa niejednego z Nas. Cieszę się, że do nich nie należę. Uwielbiam ryż na mleku i często jadam go na śniadanie.
Składniki dla 2 osób:
Gorące wiśnie:
200ml kompotu z wiśni wraz z wiśniami
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ryż na mleku:
500ml mleka
100g ryżu o okrągłych ziarnach (np. Arborio)
25g masła
20g cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Wiśnie wraz z sokiem wlać do garnka. Odlać pół szklanki soku i w nim dobrze wymieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wlać ponownie do garnka i podgrzewać na małym ogniu mieszając aż zacznie gęstnieć. Gotować 2 min i zdjąć z ognia.
Mleko, masło, cukier i szczyptę soli podgrzać w osobnym garnku z nieprzywierającą powłoką. Zagotować i wsypać ryż. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i gotować przez 25-30 min, od czasu do czasu mieszając aby ryż się nie przypalił. Ryż powinien mieć kremową konsystencję i przy przegryzaniu powinien być miękki.
Gotowy ryż przełożyć do miseczek i polać gorącymi wiśniami.