Bułeczki zawijane

Naprawdę miękkie i puszyste bułeczki. Są słodkie i maślane ale można zmniejszyć ilość cukru i będą one bardziej wytrawne. Mleko w proszku w tym przepisie zapewnia lepszy kolor i smak bułeczek ale można go pominąć. 

 

 Składniki na 9 sztuk:

500g mąki
20g świeżych drożdży
10g soli (ok 2 płaskich łyżeczek)
260ml letniego mleka
50g cukru
40g mleka w proszku
60 masła 
1 jajko
 
Przygotowanie:
Mąkę odmierzyć i przesiać do miski, dodać sól.
W garnku podgrzać mleko. Dodać masło i pokruszone drożdże oraz cukier. Całość dobrze wymieszać. 
Następnie dodać mleko w proszku i jajko. Wymieszać i całość wlać do mąki. Wyrobić ciasto za pomocą haka lub rąk. Ciasto będzie się kleiło ale takie powinno być, żeby bułki były bardzo puszyste. Ciasto wyrobić na omączonym blacie i przełożyć do miski posmarowanej olejem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 9 równych części. Ja pomogłam sobie wagą kuchenną ważąc całe ciasto, następnie podzieliłam sumę przez 9 i wtedy wiedziałam ile powinna ważyć każda bułeczka. 
Z każdej porcji ciasta uformować okrągłą bułeczkę. Następnie posypując mąką rozwałkować na prostokąt o grubości 1-2mm. Boki prostokąta zawinąć do środka, trochę rozwałkować i zawinąć w bułeczkę (patrz zdjęcie)

 

 

Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni, łączeniem do dołu i w odstępach.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni góra i dół.
Uformowane bułeczki odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 30 min. 
Bułeczki pieczemy przez około 20-25 min, jeśli jednak bułeczki mocno zaczną się rumienić należy przykryć je folią aluminiową. 
Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące bułeczki posmarować kawałkiem masła, wtedy będą pięknie błyszczeć. 
 
 
 

 Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz