Kurczak hasselback
Kurczak hasselback to kurczak nacinany (podobnie jak szwedzkie ziemniaczki) i wypełniony farszem ze szpinaku i serka, papryki i posypany mozzarellą. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne.
Składniki dla 4 osób:
2 duże filety z kurczaka
2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
100 g świeżego szpinaku
150 g sera sałatkowo- kanapkowego
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
sól i pieprz
50 g startej mozzarelli
Przygotowanie:
Filety z kurczaka oczyścić z błon, osuszyć. Mięso naciąć w paski o szerokości około 2 cm do połowy jej grubości i doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół.
Na patelni rozgrzać olej, dodać szpinak i dusić do momentu aż zwiędnie. Szpinak można lekko posiekać. Do gorącego szpinaku dodać serek sałatkowo- kanapkowy i wymieszać. Doprawić tylko pieprzem bo ser już jest dość słony. Na koniec dodać 1/2 startej mozzarelli i wymieszać. Papryki pokroić w cienkie paski.
Nacięcia filet wypełnić farszem szpinakowo- serowym, ułożyć kolorowe papryki.
Filety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika na około 40 min (w zależności od wielkości fileta), ale po upływie 20 min mięso posypać drugą częścią startej mozzarelli.
Wyjąć upieczonego kurczaka i pokroić w skośne plastry. Podawać na ciepło ale również świetnie smakuje na zimno na kanapce.