Chlebek lamparci
Chlebek lamparci to bardzo efektowna brioche. Po przekrojeniu kakaowe wałki tworzą fantazyjne cętki do złudzenia przypominające lamparcią skórę. Jest niezwykle puszysta i idealnie pasuje do kubka gorącego kakao.
Składniki na formę: 30x 11 cm
Starter tangzhong:
100 ml wody
25 g mąki pszennej typ 550
Ciasto:
125 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
30 g cukru
60 g masła
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
450 g mąki pszennej typ 550 lub 650
Dodatkowo:
1 żółtko+ 2 łyżki mleka
1 łyżeczka ciemnego kakao+ 1 łyżka mleka
1,5 łyżeczki czarnego kakao+ 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Do garnuszka wlać wodę i dodać mąkę, wymieszać dokładnie i ustawić na małym ogniu. Podgrzewać starter do momentu aż stanie się szklisty. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Do misy miksera wlać letnie (nie gorące!) mleko, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Dodać tangzhong, mąkę, sól, jajka i zacząć wyrabiać ciasto, kiedy składniki już prawie się połączą zacząć dodawać miękkie masło. Ciasto wyrabiać ręcznie lub robotem kuchennym przez około 10 min. Ciasto jest klejące ale takie powinno być. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz. Ciasto powinno podwoić objętość.
Formę posmarować pozostałym masłem (także rozpuszczonym) za pomocą pędzelka i posypać mąką.
Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i krótko wyrobić. Podzielić na 2 równe części a następnie jedną połówkę ponownie na 2 części. Dużą cześć ciasta odłożyć na bok a do pozostałych należy dodać kakao . Do jednej części ciemne kakao i 1 łyżkę mleka a do drugiej czarne kakao i 1 łyżkę mleka. Wyrobić obie części aby dokładnie ciasto połączyło się z kakao. Finalnie powinny być 3 kolory ciasta. Każdy kolor ciasta podzielić na 8 równych części.
Blat można smarować ręcznikiem papierowym nasączonym olejem wtedy ciasto nie będzie się przyklejało.
Z brązowego ciasta uformować wałki o długości 15 cm. Z czarnego ciasta rozwałkować płaski placek o długości 17 cm i zawinąć w niego brązowy rulonik. Z białej części ciasta rozwałkować placek i długości 20 cm i zawinąć w niego czarny wałek z brązowym w środku. Z każdą częścią ciasta postępować tak samo.
Ułożyć wałki naprzemiennie w formie: 3 wałki, 2 wałki i znów 3 wałki.
Odstawić formę przykrytą ściereczką do wyrośnięcia na 30-40 min.
Po wyrośnięciu posmarować żółtkiem z mlekiem i piec w nagrzanym do 190*C góra- dół piekarniku przez 20-25 min.
Wyjąć i studzić na kratce.