Kurczak w sosie porowo- szpinakowym z ryżem

Taki pojemnik przygotowałam mężowi do pracy. W pierwszym pojemniku mamy kurczaka w porowo – szpinakowym sosie z ryżem gotowanym z kurkumą. W drugim owoce i jogurt naturalny z gorzką czekoladą.

Pojemniki możecie zakupić w sklepie https://zanshin.pl/ a wpisując kod: PYSZNIE10 otrzymacie 10% zniżki.

 

 

Pojemnik 1 (lewo):

-pomarańcza z granatem
– jogurt naturalny z gorzką czekoladą

Pojemnik 2 (prawo):

-kurczak w sosie porowo- szpinakowym (przepis poniżej)

Składniki:

300 g fileta z kurczaka
100 g szpinaku
Por ( tylko biała część)
200ml śmietanki kremówki 30%
60 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżka masła
Sól
Pieprz
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
Ryż basmati ugotowany w wodzie z 1/2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w drobniejszą kostkę. Posolić i popieprzyć i dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Całość wymieszać i podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek ale na patelni z nieprzywierającą powłoką. Na osobnej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić por. Kiedy lekko się zeszkli dodać umyty i delikatnie przesiekany szpinak. Całość dusić do momentu aż szpinak zwiędnie. Obsmażonego kurczaka dodać do szpinaku i całość zalać śmietanką i wodą. Na małym ogniu dusić do momentu zgęstnienia sosu. Na sam koniec dodać sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
 
 
 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!