Kurczak w sosie porowo- szpinakowym z ryżem
Taki pojemnik przygotowałam mężowi do pracy. W pierwszym pojemniku mamy kurczaka w porowo – szpinakowym sosie z ryżem gotowanym z kurkumą. W drugim owoce i jogurt naturalny z gorzką czekoladą.
Pojemniki możecie zakupić w sklepie https://zanshin.pl/ a wpisując kod: PYSZNIE10 otrzymacie 10% zniżki.
Pojemnik 1 (lewo):
-pomarańcza z granatem
– jogurt naturalny z gorzką czekoladą
Pojemnik 2 (prawo):
-kurczak w sosie porowo- szpinakowym (przepis poniżej)
Składniki:
300 g fileta z kurczaka
100 g szpinaku
Por ( tylko biała część)
200ml śmietanki kremówki 30%
100 g szpinaku
Por ( tylko biała część)
200ml śmietanki kremówki 30%
60 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżka masła
Sól
Pieprz
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżka masła
Sól
Pieprz
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
Ryż basmati ugotowany w wodzie z 1/2 łyżeczki kurkumy
Ryż basmati ugotowany w wodzie z 1/2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w drobniejszą kostkę. Posolić i popieprzyć i dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Całość wymieszać i podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek ale na patelni z nieprzywierającą powłoką. Na osobnej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić por. Kiedy lekko się zeszkli dodać umyty i delikatnie przesiekany szpinak. Całość dusić do momentu aż szpinak zwiędnie. Obsmażonego kurczaka dodać do szpinaku i całość zalać śmietanką i wodą. Na małym ogniu dusić do momentu zgęstnienia sosu. Na sam koniec dodać sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.