Prosty deser z truskawkami i galaretką
Taki deser zawsze znajdzie swoich zwolenników bo to przecież galaretka, owoce, śmietana a z wierzchu pokruszone beziki. Jednym słowem przepysznie.
Składniki na 5 porcji:
1 galaretka truskawkowa
300g świeżych truskawek
300 ml śmietany kremówki
150 g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru puder
10 małych bezów (np takich)
mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Truskawki umyć, odszypułkowywać i pokroić w mniejsze kawałki lub plasterki.
Szklanki ustawić po skosie w metalowej formie na muffinki i wlać po równo do każdej tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Wychłodzoną śmietanę wlać do pojemnika, dodać mascarpone, cukier puder i ubić na gęsty krem.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
Wyjąć z lodówki szklanki z galaretką i na dno wycisnąć warstwę kremu, następnie ułożyć warstwę truskawek, pokruszyć beza i przykryć warstwą kremu. Na wierzch pokruszyć bezy i ozdobić świeżą miętą i truskawką. Schłodzić w lodówce. Najlepiej zjeść w ten sam dzień bo bezy mogą się rozpuścić.