Makaronotto z warzywami
Do tej potrawy używamy makaronu ryżowego „Risoni”. Jest to połączenie makaronu w sosie pomidorowym z kremowym risotto z warzywami. Jak dla mnie przepyszne danie obiadowe lub na kolację.
Składniki:
300g makaronu ryżowego „Risoni”
około 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1 puszka pomidorów krojonych
1 cukinia
200g pieczarek
250g pomidorów koktajlowych
8 listków bazylii świeżej
sól
pieprz
1/2 łyżeczki Vegeta Natur
1 łyżeczka cukru
40g parmezanu lub Grana Padano
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek obrać, pokroić drobno. Chili umyć i wydrążyć nasiona, drobno posiekać. Warzywa umyć, cukinie i pieczarki przekroić wzdłuż i pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połowy albo na ćwiartki.
W garnku z nieprzywierającą powłoką rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cebulę i czosnek i krótko podsmażyć. Następnie dodać suchy makaron i chili, krótko podsmażyć.
Połowę bulionu i pomidory z puszki dodać do garnka, dodać sól, pieprz i Vegeta Natur. Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić przez 15 minut często mieszając i uzupełniając resztą bulionu.
Na osobnej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i dodać cukinię i pieczarki, podsmażyć i dodać przepołowione pomidorki koktajlowe. Bardzo krótko podsmażyć. Dodać sól i pieprz oraz posiekane listki bazylii.
Warzywa przełożyć do garnka z makaronem i całość wymieszać.
Podawać posypane świeżo startym parmezanem i listkami bazylii.