Mini burgery z serem halloumi
Mini burgery można przygotować jako przekąski na imprezę. Mini burgery świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Myślę, że na każdej imprezie znikną się jako pierwsze.
Składniki na 9 dużych lub 24 małych:
Bułeczki:
600 g mąki pszennej typ 550
42 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
300 ml letniej wody
1 jajko
2 łyżeczki soli
30 ml oleju
Dodatkowo:
200 g sera halloumi
1 pomidor
1 ogórek zielony
kilka listków sałaty lodowej
Sos jogurtowo – ziołowy:
200 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mąkę odmierzyć i wsypać do miski. w letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki (z tej odmierzonej). Wymieszać rozczyn i odstawić w cieple miejsce na 10 min.
Do mąki dodać jajko, olej, sól i wyrośnięty rozczyn.
Całość wymieszać dokładnie najpierw łyżką a po chwili zacząć wyrabiać ręką. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat i podzielić na porcje. Z porcji ciasta wyjdzie 9 dużych bułek lub 18 małych.
Uformować bułki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki w dość sporych odstępach.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni góra- dół (bez termoobiegu)
Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do napuszenia.
Po tym czasie posmarować mieszaniną żółtka i wody i posypać sezamem.
Piec przez 20-30 min do uzyskania złotego koloru.
Studzić na kratce. Ser halloumi pokroić na 1 cm plastry. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i ułożyć plastry sera.Smażyć po 2 min z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
Pomidora i ogórka umyć i pokroić w plasterki. Sałatę umyć i osuszyć.
Bułki przekroić na pół, posmarować sosem, ułożyć liść sałaty, pomidora i ogórka, ser halloumi.
Smacznego!!!