Tartaletki z kremem cytrynowym i bitą śmietaną
Połączenie kruchego ciasta i cytryny to dla mnie najlepsze połączenie. Idealna tarteletka o popołudniowej kawy.
Składniki:
Kruche ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
Krem cytrynowy:
1 budyń śmietankowe bez cukru
sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
3/4 szklanki wody
100g cukru
sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
3/4 szklanki wody
100g cukru
100g masła
Krem śmietanowy:
200 ml śmietany kremówki 30%
100 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować kulkę i zwinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
Schłodzone ciasto zagnieść jeszcze raz i wykleić foremki do tarteletek.
Ciasto nakłuć widelcem i włożyć ponownie do lodówki na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tarteletki piec 15 minut.
Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. 1/3 szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniem. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń (po 1 łyżce).
Schłodzoną śmietanę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno.
Gotowe wystudzone tarteletki wypełnić dwoma rodzajami kremów. Można użyć rękawa cukierniczego lub nałożyć łyżką.