Mini pavlova z konfiturą rabarbarowo- truskawkową i owocami

Chrupiące bezy z bitą śmietaną  konfiturą z rabarbaru i truskawek przełamującą słodycz. Dodatkiem są owoce leśne, takie jak borówki, jagody, maliny. Dla każdego łasucha będzie to mistrzowski deser.

 

 Składniki:

 Mini bezy:
 4 białka
200 g cukru drobnego 
1 łyżeczka octu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Konfitura rabarbarowo- truskawkowa:
200 g rabarbaru
150 g świeżych truskawek
2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
400 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %
borówki
truskawki
maliny
świeża mięta lub melisa

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 90 stopni. 
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować okręgi jakiej wielkości chcemy uzyskać bezy. 
Białka umieścić w misie miksera i ubijać na sztywno (uważać żeby nie przebić białek). Pod koniec dodawać stopniowo cukier i ubijać aż się całkowicie rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i wymieszać do połączenia się składników.
Bezy wyciskałam za pomocą rękawa cukierniczego i tylki (Willton 6B).
Blachę (u mnie zmieściły się na jednej) lub dwie (wtedy ustawić termoobieg) włożyć do nagrzanego piekarnika i suszyć ok 2,5 godz. Piekarnik wyłączyć i pozostawić bezy w środku aż do całkowitego wystygnięcia. 
Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce umieścić w garnku, dodać cukier i dusić na małym ogniu aż owoce zaczną się rozpadać a sos gęstnieć. Wystudzić. 
Schłodzoną śmietanę ubić z 1/2 łyżeczki cukru pudru na sztywno. 
Na bezę za pomocą rękawa cukierniczego i tylki (u mnie Wilton 6B) wyłożyć ubitą śmietanę, następnie łyżką nałożyć konfiturę, ułożyć owoce, udekorować miętą.

Smacznego!!!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!