Placki z cukinii z serem feta i sosem czosnkowym
Placki z cukinii z dodatkiem płatków owsianych i podawane z delikatnym sosem czosnkowym.
Składniki na placki z cukinii – 7 szt:
450 g cukinii
1 cebula
2 jajka
150 g płatków owsianych
60 g sera feta
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
Sos czosnkowy:
200 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajka, płatki owsiane, mąkę, posiekaną cebulę i pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem.
Całość wymieszać i odstawić na 10 minut.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcję ciasta, delikatnie spłaszczyć i smażyć z dwóch stron na średnim ogniu aż będą złote i chrupiące.
Jogurt wymieszać z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, doprawić solą i pieprzem.
Placki z cukinii podawać z sosem czosnkowym i posypane natką pietruszki.
Smacznego!!!
Polecam również placki tortilla.