Pulpeciki w sosie warzywnym, czyli po grecku
Mięsne pulpeciki w sosie warzywnym można podać z ziemniakami i surówką ale można także zjeść na zimno z pieczywem. Lubię ten pełen warzyw sos z dodatkiem kiszonego ogórka.
Składniki:
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pieprz mielony
2 ziela angielskie
Dodatkowo:
olej, do smażenia
natka pietruszki, po posypania
Przygotowanie:
Marchewkę, korzeń selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli, następnie dodać starte warzywa i dusić przez 5 min. Do garnka dodać koncentrat pomidorowy, 2 puszki krojonych pomidorów, sól, cukier, liść laurowy, ziele angielskie. Całość gotować pod przykryciem około 10 minut po czym dodać starte ogórki kiszone i gotować kolejne 10 minut. Kiedy sos znacznie odparuje można podlać wodą. Po tym czasie sos w razie potrzeby doprawić.
Mięso umieścić w garnku, dodać posiekaną cebulkę. Kajzerkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć i dodać do mięsa, dodać jajko, sól i pieprz. Mięso dokładnie wyrobić i mokrymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Do naczynia nałożyć połowę sosu na dno, następnie ułożyć pulpeciki i całość przykryć drugą warstwą sosu. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.