Młoda kapusta zasmażana z pomidorami
Uwielbiam sezon kiedy zaczyna się młoda kapusta. Robię ją na wszystkie możliwe sposoby żeby najeść się jej na cały przyszły rok. Tym razem dodałam obranego ze skóry pomidora malinowego i pasował tu idealnie.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 cebula
1 łyżka masła
2 pomidory
1/2 łyżeczki soli
pieprz mielony
liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżka octu lub cytryny
1 pęczek koperku
Przygotowanie:
Kapustę umyć i poszatkować, niezbyt drobno. Pomidory umyć i naciąć skórkę nożem, zalać wrzątkiem, zostawić na parę minut a następnie zdjąć skórkę. Pomidory pokroić w większą kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę.
Kapustę zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 min po czym odsączyć na sitku.
W garnku roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć aż zacznie się przysmażać. Dodać kapustę, pokrojone pomidory, liść laurowy, ziela angielskie i sól oraz pieprz.
Przykryć pokrywką i na średnim ogniu dusić około 20 min raz po raz mieszając. Gdyby soki całkiem wyparowały można podlać trochę wodą. Następnie dodać ocet lub sok z cytryny, wymieszać i jeszcze chwilę dusić aż kapusta będzie całkowicie miękka. Na sam koniec dodać pokrojony koperek i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.