Krążki z cukinii w chrupiącej parmezanowej panierce
Krążki z cukinii w chrupiącej parmezanowej panierce to przepyszny sposób na cukinię. Dzięki panierce z parmezanu są aromatyczne i chrupiące. Podaję z sosem czosnkowo-koperkowym i można jeść tylko to bez żadnych dodatków.
Składniki:
1 młoda cukinia
3 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej
1 łyżeczka soli
3 jajka
3 łyżki bułki tartej
30 g twardego sera np. parmezanu lub grana padano
olej, do smażenia
Sos czosnkowo- koperkowy:
3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany 18%
1 łyżka majonezu
garść posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinię umyć i pokroić na plastry ok 1 cm. W 3 miseczkach przygotować: mąkę kukurydzianą wymieszać z solą, rozmącone jajka, bułkę tartą z tartym serem parmezanem.
Krążki cukinii panierować kolejno: mąka kukurydziana- jajko- mąka kukurydziana- jajko- bułka tarta serem.
Smażyć krążki na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Składniki na sos wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Krążki podawać z sosem czosnkowym.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
Sylwia
Pychota. Ja chętnie skorzystam z pomysłu na dip, bo do tej pory robiłam krążki bez tego. 🙂
doradca kredytowy lublin
Niesamowicie smaczne. Zdecydowanie mogę polecić. Rewelacyjne!