Muszle makaronowe z sosie bolońskim

Muszle makaronowe w sosie bolońskim posypane dużą ilością mozzarelli to idealny sposób na zapiekankę.
Zawsze kiedy mam nadwyżkę sosu bolognese to robię zapiekane muszle.
Zawsze to jakaś odskocznia od klasyki 🙂

Składniki:

Sos bolognese:

500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego

700 ml passaty pomidorowej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
kilka listów bazylii
sól, pieprz
30 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
300 g muszli makaronowych Conchiglione
100 g sera tartego mozzarella
świeża bazylia
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Dodać muszle makaronowe i gotować ok 2 minut.
Muszle odsączyć i przelać zimną wodą. Rozłożyć na talerzu aby się nie skleiły i odłożyć.
Sos: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej , dodać mięso mielone, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do momentu aż mięso zacznie się rumienić, a cebula zmięknie. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i chwilę podsmażyć.
Dodać passatę pomidorową, suszone zioła, wymieszać i gotować  około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Nadmiar wody powinien odparować. Na koniec gotowania sosu dodać świeżą posiekaną bazylię, sól i świeżo zmielony pieprz. Dodać śmietanę kremówkę i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu a następnie ułożyć muszle makaronowe. Muszle makaronowe uzupełnić sosem i posypać startą mozzarellą. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 25-30 min. Muszle makaronowe z sosie bolońskim posypać bazylią.
 
 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!