Antygrypina- koktajl witaminowy
Antygrypina to nazwa koktajlu witaminowego z dodatkiem kurkumy, imbiru i czosnku. Koktajl wypijany w ilości 50 ml codziennie rano na czczo wzmacnia naszą odporność oraz dostarcza sporą dawkę witamin. Korzeń kurkumy można zakupić w Lidlu ale świetnie sprawdzi się także proszek kurkumy zalany małą ilością wody. Koktajl można przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce bądź karafce przez 7 dni.
Składniki:
1 grejpfrut
1 pomarańcza
1 cytryna
2-3 kłącza kurkumy lub 1 łyżeczka proszku zalana 2 łyżkami wody
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
3 łyżki miodu
5 cm kawałek korzenia imbiru
Przygotowanie:
Cytrynę, pomarańczę oraz grejpfruta umyć i okroić skórki wraz z białymi błonami. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do wysokiego naczynia. Czosnek, imbir obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Korzeń kurkumy umyć (nie obierać). Wszystkie składniki zmiksować blenderem ręcznym, kielichowym a najlepiej w Thermomiksie. Antygrypinę przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
4 komentarze
M.
Czy ta antygrypina w pani wykonaniu jest tak mocna w smaku tzn trochę ostra/paląca ? 🙂
Monika Molecka
Tak, to zasługa imbiru 🙂
Elwira
Dzień dobry
Ile ta antygripina może stać w lodówce i jak często się ją pije ?
Monika Molecka
Dzień dobry,
tak jak w przepisie podane- 7 dni