Naleśniki ruskie

Jak tylko poczuję chęć na pierogi ruskie a z czasem krucho robię te naleśniki. Podsmażone na patelni z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany rekompensują każde pierogi. Mój mąż mówi nawet że lepsze.

 

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
200 g mąki pszennej
2 jajka
sól
Farsz:
500g ziemniaków
400g sera twarogowego
1 cebula
50g masła
sól
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
masło klarowane, do podsmażenia
gęsta kwaśna śmietana 12% lub 18%
cebulka podsmażona na maśle (opcjonalnie)
szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Ciasto na naleśniki wymieszać w misce mikserem tylko do połączenia się składników, odstawić na 20 min po czym usmażyć cienkie placki na delikatnie muśniętej tłuszczem patelni (rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem). Odłożyć na talerz.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Przecisnąć wraz z serem przez praskę i odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle aż się delikatnie.
Dodać do przeciśniętych ziemniaków z serem. Doprawić obficie pieprzem i solą.
Naleśniki rozłożyć na blacie i nałożyć na każdym farsz, tak aby było równo.

Farsz rozsmarować po całej powierzchni naleśnika i złożyć na pół i znów na pół, tak aby wyszedł trójkąt.
Naleśniki podsmażyć na maśle klarowanym na złoty kolor z dwóch stron.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, szczypiorkiem i cebulką podsmażoną na maśle (opcjonalnie).

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

  • Kasia

    Obserwuje Cię od jakiegoś czasu. Jest zdecydowanie przepysznie! 😀 Fajne proste dania dla ludzi, a nie robotów.
    Naleśniki ruskie to moje ulubione danie od lat. Polecam z sosem a’la tzatziki (jogurt, czosnek, dużo ogórka). To jest hit mojego stołu 🙂 Na pierwszą myśl, niby nie pasują.. ale to przecież jak ziemniaki i mizeria 😀 duet idealny.
    Fajnie, że jesteś. Dobre masz pomysły. Dziękuję, że się nimi dzielisz. Pozdrawiam :*