Ciasteczka Brownie

Mocno czekoladowe, miękkie w środku ale z chrupiącą i popękaną skorupką. Pysznie uzależniające ciasteczka brownie. 

 

 

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady 70%
50 g masła
2 jajka
80g cukru trzcinowego
40 g cukru
150 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni góra- dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Odmierzyć mąkę, dodać do niej proszek i sól i odstawić
Czekoladę i masło umieścić w metalowej miseczce lub garnuszku i rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli ustawiając miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą. 
Roztopioną czekoladę odstawić do wystygnięcia.
 Jajka razem z cukrem trzcinowym, cukrem i ekstraktem z wanilii ubijać mikserem przez około 6-10 min aż masa będzie jasna i puszysta. 
Cały czas miksując dodawać roztopioną i przestygniętą czekoladę z masłem.Miksować tylko do połączenia. 
Dodać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia porcje wielkości orzecha włoskiego, w odstępach 3 cm. Czubek delikatnie spłaszczyć palcem. 
Piec przez 10 min w nagrzanym do 175 stopni piekarniku. 
Pozostawić na blaszce do wystygnięcia. 

Przed pieczeniem

Po upieczeniu

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze