Naleśniki Suzette
Naleśniki Suzette to cienkie maślane naleśniki w aksamitnym pomarańczowym sosie. W oryginale powinny być zalane brandy o podpalone ale Ja z tego składnika zrezygnowałam. Te naleśniki są tak wyśmienite, że mianowałam je najlepszymi naleśnikami na słodko.
Składniki:
Naleśniki:
250 ml mleka
70 ml wody
2 duże jajka
150 g mąki pszennej typ 500
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
50 g masła
Sos pomarańczowy:
200 ml soku ze świeżych pomarańczy (ok 3 szt pomarańczy)
skórka otarta z 1 pomarańczy
cząstki wykrojone z 1 pomarańczy
40 g cukru
50 g masła pokrojonego na kawałki
Przygotowanie:
Masło do ciasta roztopić. Wszystkie składniki na naleśniki włożyć do miski i zmiksować na jednolite ciasto. Odstawić na 30 minut. Dzięki dodaniu masła do ciasta naleśnikowego nie trzeba smarować patelni podczas smażenia.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już zrumieniony.
Pomarańcze umyć i wyparzyć wrzątkiem. z 1 pomarańczy zetrzeć skórkę, następnie ściąć skórkę wraz z białą błoną i wyciąć fileciki pomiędzy błonami, z reszty wycisnąć sok. Z reszty pomarańczy wycisnąć sok.
Na dużej patelni wsypać cukier i smażyć na średnim ogniu. Cukru nie mieszać i nie dotykać łyżką. Cukier zacznie się roztapiać, najpierw będzie przeźroczysty a po czasie zacznie się brązowieć. Kiedy będzie już miał odcień karmelu wlać sok pomarańczowy(uwaga! zacznie bulgotać), dodać cząstki pomarańczy, skórkę pomarańczową i pokrojone w kostkę masło. Sos cały czas mieszać. Jeśli w sosie są kawałki karmelu to nic bo rozpuści się po chwili. Gotować sos aż zgęstnieje.
Naleśniki zwinąć na pól i ponownie na pół tworząc trójkąt i układać w sosie. Chwilę dusić i obrócić na drugą stronę. Podawać od razu po przygotowaniu. Naleśniki Suzette można podawać z cząstkami pomarańczy lub kulką lodów.
3 komentarze
Frammoreni
Przepyszne! Chodziły za mną całe wakacje, ale jednak czekałam na zimę i dostęp do tanich i soczystych pomarańczy. Są doskonałe, idealna alternatywa dla klasycznie podwwnach naleśników z twarożkiem, czy smarowidłami.
Agata
Moje ulubione naleśniki. Odkąd trafiłam na ten przepis, robię tylko te. Polecam. Pycha🙂
lovetobackcook
Wyglądają obłędnie, aż warto się pokusić i spróbować 🙂