Mini pankejki

Mini pankejki to miniaturowej wielkości placuszki z ciasta na maślance. Są puszyste i  podane z owocami i miodem tworzą przepyszne śniadanie.
Składniki dla 2 osób:

150 g mąki pszennej typ 500 lub 450

150 ml maślanki

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:

owoce

miód

Przygotowanie:

Maślankę wymieszać z jajkiem za pomocą rózgi, dodać pozostałe składniki i wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto im krócej mieszane tym bardziej bardziej placki będą puszyste. Patelnię rozgrzać i posmarować cienką warstwą oleju, nadmiar zetrzeć ręcznikiem papierowym.

Ciasto przelać do butelki dozującej lub do woreczka foliowego z odciętym jednym rogiem. Na rozgrzaną patelnię wyciskać małe porcje ciasta wielkości końca kciuka i smażyć ok 30 sek z jednej strony. Mini pankejki przekładać za pomocą wykałaczki na drugą stronę. Podawać jeszcze ciepłe z owocami i miodem.

 

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze

  • Karolina

    Niestety to juz jest kolejny przepis, który minnie wyszedl z Pani bloga. Niestety 🙁 Generalnie lubie testować nowe przepisy, z różnych blogów kulinarnych, ale z przykrością muszę powiedzieć, że jakoś te od Pani albo mi nie wyrosną, albo są zbite albo takie kompletnie bez smaku jak te pancake. Jakbym jadła sama mąkę …. za co mogę dać plusik i co serdecznie polecam to mięso na kebab takie chłodzone w zamrażarce- to mięso jest smaczne i polecam .