Naleśniki z farszem warzywnym
Naleśniki z farszem warzywnym to rodzaj wegetariańskiego dania, ale niezwykle sycącego i pysznego 🙂 Naleśniki są zapiekane w cienkiej warstwie beszamel i posypane mozzarellą.
Składniki na 10 szt:
Naleśniki:
200 g mąki pszennej
2 jajka
250 ml mleka
250 ml wody
szczypta soli
Farsz:
3 średnie ziemniaki
1 duża marchewka
250 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
pieprz
natka pietruszki
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
30 g mąki pszennej
500 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
Dodatkowo:
50 g startej mozzarelli
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Tylko do połączenia składników.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej patelni. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już i ścięty. Naleśniki odkładać na talerz.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z solą, dodać marchewkę i ziemniaki i gotować ok 5 min po przykryciem. Odcedzić. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż się zeszkli, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje z nich woda. Następnie na patelnie dodać podgotowane ziemniaki i marchewkę, dodać przyprawy i posiekaną natkę pietruszki- wymieszać.
Na każdym naleśniku układać po 1-2 łyżce farszu, 2 cm boku zawinąć ku środkowi i zwinąć jak roladę.
W garnku roztopić masło i zaraz dodać 2 łyżki mąki i podsmażyć 15 sekund. Energicznie mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, dolewać zimne mleko. Mieszać tak długo aż sos zacznie gęstnieć.Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół
Zawinięte naleśniki ułożyć do naczynia, na dno można dać odrobinę beszamelu. Całość równo zalać jeszcze gorącym sosem beszamelowym, posypać startą mozzarellą. Gotowe naczynie z naleśnikami wstawić do nagrzanego do 200 *C piekarnika i zapiekać ok 20-25 min aż mozzarella zrobi się złota.