Jajka po turecku
Jajka po turecku to nic innego jak jajka w koszulce podane na orzeźwiającym jogurcie z dodatkiem mięty i koperku. Całość obowiązkowo polana masłem z przyprawami.
Składniki na 1 porcję:
200 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanej mięty
sól i pieprz
2 jajka
1 łyżeczka octu
30 g masła
1/3 łyżeczki chili w płatkach
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej lub słodkiej papryki
1/3 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
Dodatkowo:
koperek
Przygotowanie:
jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i miętą. Jogurt doprawić solą i pieprzem.
W garnku zagotować wodę. jajko z lodówki ostrożnie wybić do małej miseczki. Kiedy woda już mocno się zagotuje dodać łyżeczkę octu, zmniejszyć moc palnika do minimum i zrobić wir w garnku za pomocą łyżki. Wylać ostrożnie jajko z miseczki i gotować jajko ok 3 min. po wyjęciu pierwszego jajka z kolejnym postępować tak samo.
Gotowe jajka w koszulce ułożyć na jogurcie.
Na patelni roztopić masło, dodać przyprawy i smażyć ok 1 minutę aż zaczną intensywnie pachnieć.
Masłem z przyprawami polać jajka na jogurcie, udekorować świeżym koperkiem i miętą.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak to zrobić.
3 komentarze
Kasia
Przepyszne,na końcu nawet sam jogurt z sosem zjadłam. Obłęd chociaż nie przepadam za mięta to tutaj mi nie przeszkadzała. Polecam każdemu, a u mnie pewnie zagoszczą jeszcze nie jeden raz.😊
Monika Molecka
Ogromnie mi miło 🙂
kółka transportowe
Jedno ze smaczniejszych posiłków. Turcja ma naprawdę solidne dania i posiłki.