Jajka po turecku

Jajka po turecku to nic innego jak jajka w koszulce podane na orzeźwiającym jogurcie z dodatkiem mięty i koperku. Całość obowiązkowo polana masłem z przyprawami. 
Składniki na 1 porcję:

200 g jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka posiekanego koperku 

1 łyżeczka posiekanej mięty

sól i pieprz

2 jajka

1 łyżeczka octu 

30 g masła

1/3 łyżeczki chili w płatkach

1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej lub słodkiej papryki

1/3 łyżeczki soli

świeżo mielony pieprz

1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

Dodatkowo:

koperek

Przygotowanie:

jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i miętą. Jogurt doprawić solą i pieprzem. 

W garnku zagotować wodę. jajko z lodówki ostrożnie wybić do małej miseczki. Kiedy woda już mocno się zagotuje dodać łyżeczkę octu, zmniejszyć moc palnika do minimum i zrobić wir w garnku  za pomocą łyżki. Wylać ostrożnie jajko z miseczki i gotować jajko ok 3 min. po wyjęciu pierwszego jajka z kolejnym postępować tak samo. 

Gotowe jajka w koszulce ułożyć na jogurcie. 

Na patelni roztopić masło, dodać przyprawy i smażyć ok 1 minutę aż zaczną intensywnie pachnieć. 

Masłem z przyprawami polać jajka na jogurcie, udekorować świeżym koperkiem i miętą. 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak to zrobić.

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze