Pieczony łosoś z mascarpone i pistacjami
Pieczony łosoś z mascarpone i pistacjami to przepyszne i szybkie danie z łososia z aromatyczną marynatą i pierzynką z mascarpone i pistacjami. Ryba jest soczysta z kremowym wykończeniem. Polecam.
Składniki dla 4 osób:
700 g fileta z łososia
Marynata:
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki mascarpone
30 g posiekanych pistacji
Dodatkowo:
koperek, do dekoracji
Przygotowanie:
Papier do pieczenia zwilżyć wodą i rozłożyć na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Rybę osuszyć, naciąć nożem co 2-3 cm, niezbyt głęboko. Składniki na marynatę dokładnie wymieszać i posmarować rybę z góry.
Mascarpone wymieszać z pistacjami (1 łyżkę odłożyć do posypania z wierzchu) i posmarować rybę z góry. Posypać resztą pistacji. Włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok 15-20 min w zależności od grubości ryby.
Po wyjęciu udekorować gałązkami koperku. Pieczony łosoś z mascarpone i pistacjami smakuje wyśmienicie również na zimno na kanapce.
2 komentarze
Ania
To jest obłędnie pyszne!!
Ann
Proszę powiedzieć jakiej musztardy i jakiego miodu Pani używa. Pozdrawiam