Pieczony łosoś z mascarpone i pistacjami

Pieczony łosoś z mascarpone i pistacjami to przepyszne i szybkie danie z łososia z aromatyczną marynatą i pierzynką z mascarpone i pistacjami. Ryba jest soczysta z kremowym wykończeniem. Polecam.
Składniki dla 4 osób:

700 g fileta z łososia

Marynata:

3 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu

1 ząbek czosnku

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki mascarpone

30 g posiekanych pistacji

Dodatkowo:

koperek, do dekoracji

Przygotowanie:

Papier do pieczenia zwilżyć wodą i rozłożyć na blaszce do pieczenia.  Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.

Rybę osuszyć, naciąć nożem co 2-3 cm, niezbyt głęboko. Składniki na marynatę dokładnie wymieszać i posmarować rybę z góry.

Mascarpone wymieszać z pistacjami (1 łyżkę odłożyć do posypania z wierzchu) i posmarować rybę z góry. Posypać resztą pistacji. Włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok 15-20 min w zależności od grubości ryby.

Po wyjęciu udekorować gałązkami koperku. Pieczony łosoś z mascarpone i pistacjami smakuje wyśmienicie również na zimno na kanapce.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze