Omlet biszkoptowy
Pyszny puszysty omlet w połączeniu z owocami i jogurtem to przepyszne śniadanie.
Składniki na 2 szt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
Owoce:
100 g owoców mieszanych mrożonych lub świeżych (truskawki, porzeczki, maliny, jagody)
2 łyżki wody
25 g cukru
Jogurt naturalny
100 g owoców mieszanych mrożonych lub świeżych (truskawki, porzeczki, maliny, jagody)
2 łyżki wody
25 g cukru
Jogurt naturalny
Miód
Przygotowanie:
Owoce włożyć do garnka, dodać cukier i łyżkę wody. Podgrzewać na małym ogniu aż owoce puszczą sok. W szklance rozmieszać 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki wody. Kiedy owoce się zagotują wlać mieszankę i mieszać aż delikatnie zgęstnieją.
Białka oddzielić od żółtek. W misce ubić białka na sztywna pianę. Wciąż ubijając, dodać po jednym żółtku, a na końcu mąkę.
Na patelni rozpuścić pół łyżki masła. Wlać połowę ciasta i smażyć na średnim ogniu 2 minuty. Nałożyć pokrywkę i zdecydowanym ruchem odwrócić patelnie tak aby omlet pozostał na pokrywie. Zsunąć omlet nieusmażoną stroną znów na patelnie.
Omlet podawać z jogurtem i owocami Polany miodem.
Omlet podawać z jogurtem i owocami Polany miodem.