Polędwiczka wieprzowa zapiekana w sosie pieczarkowym

Miękkie i soczyste mięso w sosie pieczarkowym. Ja użyłam brązowych pieczarek i sos był bardzo aromatyczny, ale równie dobrze będzie smakował z białymi pieczarkami. Do tego ziemniaki i surówka z kapusty pekińskiej. Obiad pychota. 

 

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
300g pieczarek brązowych lub białych
1 por jasna część
1 łyżka masła lub oliwy
sól
pieprz
1/2 łyżki mąki
200 ml smietany kremówki 30%
100 ml wody
Dodatkowo:
szczypiorek i natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Por umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w półksiężyce. 
Na patelni roztopić masło i dodać pokrojonego pora. Chwilę podsmażyć aż lekko zwiędnie, następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż woda z nich odparuje i zaczną się rumienić. 
Mąkę dokładnie rozmieszać w śmietance i wlać do pieczarek razem z wodą. Dodać sól i pieprz i mieszając gotować aż sos zacznie gęstnieć. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Polędwiczkę wieprzową pokroić na grube plastry i dłoniom rozbić delikatnie. Posolić i popieprzyć. 
Obtoczyć każdy kawałek w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać polędwiczki. Smażyć z każdej strony na średnim ogniu aż się zarumieni. 
Do naczynia żaroodpornego wylać cały sos, na wierzch ułożyć polędwiczki. Można je obtoczyć w sosie. 
Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20-25 minut.
Po wyjęciu posypać szczypiorkiem i natką pietruszki . 

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy