Polędwiczka wieprzowa zapiekana w sosie pieczarkowym
Miękkie i soczyste mięso w sosie pieczarkowym. Ja użyłam brązowych pieczarek i sos był bardzo aromatyczny, ale równie dobrze będzie smakował z białymi pieczarkami. Do tego ziemniaki i surówka z kapusty pekińskiej. Obiad pychota.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
300g pieczarek brązowych lub białych
1 por jasna część
1 łyżka masła lub oliwy
sól
pieprz
1/2 łyżki mąki
200 ml smietany kremówki 30%
100 ml wody
Dodatkowo:
szczypiorek i natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Por umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w półksiężyce.
Na patelni roztopić masło i dodać pokrojonego pora. Chwilę podsmażyć aż lekko zwiędnie, następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż woda z nich odparuje i zaczną się rumienić.
Mąkę dokładnie rozmieszać w śmietance i wlać do pieczarek razem z wodą. Dodać sól i pieprz i mieszając gotować aż sos zacznie gęstnieć.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Polędwiczkę wieprzową pokroić na grube plastry i dłoniom rozbić delikatnie. Posolić i popieprzyć.
Obtoczyć każdy kawałek w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać polędwiczki. Smażyć z każdej strony na średnim ogniu aż się zarumieni.
Do naczynia żaroodpornego wylać cały sos, na wierzch ułożyć polędwiczki. Można je obtoczyć w sosie.
Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20-25 minut.
Po wyjęciu posypać szczypiorkiem i natką pietruszki .
6 komentarzy
yzmaa
Witam,
Chciałam zapytać, czy z tego przepisu również by wyszedł schab?
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Molecka
Witam,
tak jednak będzie trzeba go dłużej piec
Kasia
Potwierdzam!!! Najlepszy przepis na poledwiczki☺️??
Monika
Najlepszy przepis na polędwiczki ❤️
Aga
A ile gramów tej polędwiczki?
Monika Molecka
zazwyczaj polędwiczki mają 350-400 g