Omletowe muffiny z warzywami
Omletowe muffiny to moja propozycja dla dzieci, które nie bardzo lubią jajka i warzywa. Można „przemycić” je właśnie w formie babeczki. Jest to też idealne śniadanie, które można zapakować na lunch czy drugie śniadanie do pracy. W połączaniu z sałatką przyjmiemy dawkę witamin i energii na cały dzień.
Składniki na 6 szt:
4 duże jajka
1/3 papryki czerwonej
1/3 papryki żółtej
1 łyżka siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanej natki pietruszki
50g sera feta
sól
pieprz
Oliwa do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Obie papryki pokroić w drobną kostkę. Jajka wybić do miski i roztrzepać widelcem wraz z solą i pieprzem. Dodać drobno pokrojoną paprykę oraz szczypiorek i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać ale już nie roztrzepywać.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia muffinek wysmarować olejem. Masę jajeczną nalewać do 2/3 wysokości. Na każdego omleta pokruszyć trochę sera feta. Blaszkę z masą wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 min.
Podawać z sałatką z warzyw.