Omletowe muffiny z warzywami

Omletowe muffiny to moja propozycja dla dzieci, które nie bardzo lubią jajka i warzywa. Można „przemycić” je właśnie w formie babeczki. Jest to też idealne śniadanie, które można zapakować na lunch czy drugie śniadanie do pracy. W połączaniu z sałatką przyjmiemy dawkę witamin i energii na cały dzień. 

 Składniki na 6 szt:

4 duże jajka
1/3 papryki czerwonej
1/3 papryki żółtej
1 łyżka siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanej natki pietruszki
50g sera feta 
sól 
pieprz
 Oliwa do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Obie papryki pokroić w drobną kostkę. Jajka wybić do miski i roztrzepać widelcem wraz z solą i pieprzem. Dodać drobno pokrojoną paprykę oraz szczypiorek i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać ale już nie roztrzepywać.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia muffinek wysmarować olejem. Masę jajeczną nalewać do 2/3 wysokości. Na każdego omleta pokruszyć trochę sera feta. Blaszkę z masą wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 min. 
Podawać z sałatką z warzyw. 

 
 

Smacznego!!!

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!