Zupa z suszonych grzybów

Zupa z suszonych grzybów to obowiązkowa pozycja na stole wigilijnym. Gotuje ją zawsze tylko z suszonych grzybów i dodaje dwa rodzaje: podgrzybki i borowiki. Od ilości podgrzybków zależy kolor zupy. Jeśli dodamy ich więcej zupa będzie ciemniejsza.

Składniki:

50 g suszonych grzybów mieszanych (podgrzybki, borowiki)+ 0,5 litra gorącej wody
100 g mieszanych warzyw korzeniowych (pietruszka, marchewka, seler)
1,5 litra wody
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1,5 płaskiej łyżeczki soli
1 cebula (ok. 50 g)
50 g masła
ok. 100 ml śmietany kremówki 30%+ 1 łyżka mąki

Dodatkowo:

makaron łazanki
natka pietruszki

Przygotowanie:

Grzyby dokładanie wypłukać na sitku pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać 0,5 litrem wrzątku, przykryć i zostawić kilka godzin a najlepiej na całą noc. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
Do namoczonych grzybów (w tej samej wodzie) dolać 1,5 litra wody, dodać liście laurowe, ziela angielskie, sól, suszony lubczyk, przykryć i gotować na małym ogniu około 40 min.
Następie do garnka dodać starte na tarce warzywa i ponownie gotować ok 10 min. W tym czasie na patelnię dodać masło i pokrojoną cebulę i podsmażyć aż się zeszkli i zacznie delikatnie złocić.
Całość przełożyć do garnka z gotującą się zupą.
W kubku wymieszać śmietanę z mąką i wlać do gotującej się zupy energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Zupę ponownie zagotować i doprawić jeszcze solą i świeżo mielonym pieprzem.
Zupa z suszonych grzybów najsmaczniej podawać z makaronem typu łazanki i posypaną natką pietruszki.

 

 

 

 

 

Zapraszam do polubienia mojego Instagrama

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze