Ciasteczka szarlotki

Ciastka szarlotki to tak naprawdę ciastka Naszych babć i mam. Szarlotki nazywają się dlatego, ponieważ nasze babcie na wierzch każdego ciastka nakładały domową konfiturę z jabłek. Ale Ja lubię je takie bez niczego, kruche i rozpływające się w ustach. Jesienią kiedy za oknem aura nas nie rozpieszcza wystarczy filiżanka dobrej herbaty i „coś słodkiego”. Od razu humor się poprawia. Po ogromny wybór herbat zapraszam do sklepu Delicatea.pl

 Znajdziecie tam ogromny asortyment herbat Richmont.

Składniki:

250g masła lub margaryny
120g cukru pudru 
1 op cukru wanilinowego
250g mąki pszennej
125g mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym aż trochę zjaśnieje.Dodać przesiane obie mąki i zagnieść ciasto. 
 Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść ponownie aby kakao się połączyło z resztą ciasta. 
z dwóch rodzajów ciasta uformować dwa równej długości wałki. Połączyć je razem i pokroić na 2 cm kawałki. 
 
Tak pokrojone kawałki układać na blaszce w odstępach ponieważ ciasteczka troszkę się rozleją. 
Piec w 200 stopniach przez ok 10 min aż brzegi delikatnie zaczną zmieniać kolor. 
Zdjąć z blaszki dopiero jak całkowicie wystygną, inaczej się rozpadną. 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!