Dorsz w parmezanowej panierce

Dorsz w parmezanowej panierce to soczysty kawałek ryby obtoczony w tartym parmezanie z przyprawami. Ryba jest wilgotna a zarazem aromatyczna.
Składniki dla 3 osób:

3 kawałki polędwicy z dorsza (ok 350 g) 

80 g parmezanu lub grana padano

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

4-5 łyżek oleju rzepakowego

Dodatkowo:

cząstki cytryny, do podania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200* góra- dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ser zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach, dodać sól, pieprz cytrynowy, paprykę słodką mieloną i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać. Polędwicę z dorsza osuszyć, posmarować olejem i obtoczyć w mieszance parmezanowej, dociskając aby dokładnie się przykleiła. 

Ułożyć rybę na blaszce a następnie włożyć do nagrzanego do 200*C góra- dół piekarnika i piec 12 min. 

Przed podaniem skropić sokiem z cytryny. 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz