Dorsz w parmezanowej panierce
Dorsz w parmezanowej panierce to soczysty kawałek ryby obtoczony w tartym parmezanie z przyprawami. Ryba jest wilgotna a zarazem aromatyczna.
Składniki dla 3 osób:
3 kawałki polędwicy z dorsza (ok 350 g)
80 g parmezanu lub grana padano
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4-5 łyżek oleju rzepakowego
Dodatkowo:
cząstki cytryny, do podania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200* góra- dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ser zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach, dodać sól, pieprz cytrynowy, paprykę słodką mieloną i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać. Polędwicę z dorsza osuszyć, posmarować olejem i obtoczyć w mieszance parmezanowej, dociskając aby dokładnie się przykleiła.
Ułożyć rybę na blaszce a następnie włożyć do nagrzanego do 200*C góra- dół piekarnika i piec 12 min.
Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Jeden komentarz
Ryby w zalewie na zimę w słoikach jakie rodzaje najlepsze
Prześlij przepis