Pomidorowy gulasz wołowy
Pomidorowy gulasz wołowy to kawałki mięsa wołowego w aromatycznym sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką. Świetnie smakuje w połączeniu z ryżem.
Składniki dla 6 osób:
3 łyżki oleju rzepakowego
600 g mięsa wołowego w całości
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g świeżych pieczarek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
400 ml passaty pomidorowej
ok 250 ml gorącej wody
1 papryka czerwona
1/2 łyżeczki soli (wg preferencji smakowych)
1 łyżeczka papryki w proszku
pieprz mielony
1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
50 ml śmietany 18% lub 30%
Przygotowanie:
Mięso osuszyć i pokroić w plastry a następnie w cienkie paski. Posypać solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i dodać mięso, smażyć do momentu aż odparuje cała woda. Następnie dodać pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać pieczarki, koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, wodę oraz przyprawy. Patelnię nakryć pokrywką i dusić na małym ogniu do momentu aż mięso zmięknie. Trwa to około 1 godz w zależności od wielkości kawałków mięsa. Cały czas należy kontrolować poziom wody. W razie potrzeby należy mięso lekko podlewać gorącą wodą. Na 10 min przed końcem dodać pokrojoną paprykę. Jeśli sos jest rzadki można zaciągnąć Na końcu dodać śmietankę oraz natkę pietruszki i wymieszać. W razie potrzeby doprawić. Pomidorowy gulasz wołowy podawać z ryżem oraz surówką.