Sos z suszonych grzybów

Sos z suszonych grzybów jest bardzo aromatyczny. Można dodać do niego różne mieszane grzyby leśne np. borowiki, podgrzybki czy kozaki. Sos dzięki dodatkowi śmietanki jest aksamitny a podany do pierogów smakuje wybornie. 
Składniki:

60 g grzybów suszonych mieszanych (borowiki, podgrzybki, kozaki itp.)

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

700 ml gorącej wody

1 cebulka

25 g masła

sól i pieprz 

50 ml zimnej wody+2 łyżki mąki ryżowej lub zwykłej 

25 ml śmietanki kremówki 30%

natka pietruszki

Przygotowanie:

Grzyby suszone wsypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Wypłukane grzyby przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziela angielskie, odrobinę soli i pieprzu. Całość zalać gorącą wodą i gotować na średnim ogniu ok 40 min, uważając przy tym aby woda nie wykipiała. Grzyby odcedzić (liście i ziele wyjąć) ale wodę z gotowania zachować. Odlać 300 ml (w razie potrzeby uzupełnić wrzątkiem). 

Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulkę i zeszklić. Dodać ugotowane odsączone grzyby i smażyć ok 3-4 min. Na patelnię wlać wodę spod gotujących się grzybów, odrobinę soli i pieprzu i całość gotować jeszcze przez 6 min. 

W kubku rozmieszać dokładnie mąkę z zimną wodą i taką zawiesiną zagęścić nieco sos (nie wlewać wszystkiego- tylko do uzyskania pożądanej konsystencji). Sos dokładnie wymieszać i ostatni raz zagotować. 

Dodać słodką śmietankę, natkę pietruszki i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy