Zawinięte Hot Dogi
Te hot dogi to świetna propozycja na kolację ale też na imprezę bo można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Do środka tak naprawdę możemy dodać takie dodatki jakie nam pasują np. ser żółty, cebulkę czy zamiast parówki szynkę 🙂
Składniki na ok.8 szt:
280 g mąki pszennej
40 g masła
1 łyżeczka cukru
1 jajko (1/2 żółtka odłożyć do posmarowania)
125 ml mleka
15 g drożdży świeżych
płaska łyżeczka soli
Nadzienie:
8 małych parówek lub 4 duże
ogórek konserwowy
cebulka prażona lub 1 cebula
2 łyżki musztardy
2 łyżki ketchupu
Dodatkowo:
pozostałe 1/2 żółtka+1 łyżka mleka, do posmarowania
czarnuszka lub sezam (do posypania)
Przygotowanie:
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
W letnim (nie gorącym!) mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę, jajko, sól i zacząć wyrabiać ciasto, dodać roztopione masło. Ciasto wyrabiać ręcznie lub robotem przez około 15 min.
Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz..
Ciasto wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Prostokąt przeciąć wzdłuż na dwa długie paski. Każdy pasek podzielić na 4 mniejsze prostokąty. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Parówki przeciąć na pół i ułożyć na każdym z prostokątów, obok ułożyć pokrojonego w słupki ogórka, dodać cebulkę, posmarować ketchupem i musztardą. Zawinąć ciasto do środka i docisnąć boki palcami a następnie nożem w górnej części naciąć 5-7 razy. Zrolować ciasto ku górze.
Tak zawinięte hot dogi ułożyć na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem.
Pieczemy przez około 20 min w temperaturze 200*C góra- dół aż się zarumienią.
2 komentarze
Agnieszka Tolak
Uwielbiam 😍😍😍😍
Paulina
Będą dziś na kolację! Dzięki za przepis 🙂